Poprzednio pisałam o sakuraebi kakeage i shirasu. Teraz skupię się na niesamowitym sashimi, które jadłam. Sashimi nie jest tak "orientalne" dla przeciętnego Polaka jak poprzednie dwie potrawy. Sashimi, czyli plastry surowej ryby można zjeść w co lepszej japońskiej restauracji w Polsce. Czy jest ono smaczne? Trudno mi to określić, bo osobiście nigdy nie jadłam. Mieszkałam w Warszawie, a ryby, które tam docierają według mnie nie mają już tej "świeżości". Poza tym przyjemności związane z kuchnią japońską zawsze są piekielnie drogie, więc za każdym razem wybierałam to czego bym nie żałowała. Jeśli jadłam ramen, udon czy sushi to w miejscu, o którym słyszałam same poematy pochwalne. Jakoś z wychwalanym, warszawskim sashimi się nie spotkałam.
Zatem sashimi w izakayi w Yaizu było moim pierwszym razem :)
Tak jak już poprzednio wspominałam Yaizu jest miasteczkiem portowym i słynie z połowu ryb, zatem moja przygoda z tym daniem zaczęła się w możliwy najlepszy sposób :)
Pierwszą z nich jest makrela 鯖 (さば) przez samych yaizujańczyków uznawana za perłę Yaizu. Wyładowywane są w rybackim porcie w dzielnicy Ogawa. Ryby, które są tam poddane obróbce przy wykorzystaniu receptury znanej tylko w tym mieście - stają się m.in 塩サバ (słoną makrelą). Na pewno każdy słyszał o długiej historii restauracji sushi w takich miastach jak Kioto czy Osaka, ale nikt nie wie, że makrele, z których korzystają tamtejsi mistrzowie kuchni pochodzą właśnie stąd. Sławny i uwielbiany w regionie Kansai rybi tłuszcz też wytwarzany jest w Yaizu.
kabuto yaki |
Wspominając o poławianych w Yaizu rybach nie można pominąć かつお, czyli bonito. Japończycy ogólnie starają się nie marnować jedzenia i używać wszystkiego. Tą tradycję pielęgnują szczególnie w związku z bonito. Przetwórstwo rybne związane z tą rybą rozwinęło się wyjątkowo, mamy zatem:
katsuo no tataki |
- たたき - katsu no tataki, czyli rybę bonito podgrillowaną na zewnątrz i surową wewnątrz. Ostatnio katsuo no tataki z Yaizu pojawiło się w japońskiej telewizji w programie opisującym regionalne specjalności. Wyglądało tak smacznie, że spróbuję tego jak tylko będę miała okazję! :D
- 焼津鰹節 - (yaizu)katsuobushi, czyli wysuszona, sfermentowana i uwędzona ryba bonito starta na tarce. Specjał o milionie zastosowań (patrz: tu)
- なまり節 - namaribushi - po rozebraniu ryby na części jest ona gotowana na parze albo w wodzie. Czasami jeszcze delikatnie podwędzana. Oprócz bonito to samo można zrobić z tuńczykiem i makrelą.
- 塩辛 - shiokara, czyli marynowane w soli wnętrzności ryby.
- へそ(心臓)- czyli serduszko ryby. Może być podawane w oden albo gotowane w miso.
- はらも - czyli mięso z brzucha.
- 角煮 - gotowany bonito pokrojony w grubą kostkę.
Super wpis! Osobiście nie lubie ryb surowych wiec podziwiam za przełamanie się w kwestii degustacji lokalnych ryb ;)
OdpowiedzUsuńDzięki! Ja w ogóle nie lubię ryb, jakoś tak ten zapach... Przed przyjazdem do Japonii to było moje główne zmartwienie - co ja będę jadła skoro nie lubię owoców morza. Jadam je okazjonalnie - głównie śledzia na święta i łososia od czasu do czasu. Ale tak jak napisałam - tuńczyka wręcz nie znosiłam w Polsce, ale ten japoński jest przepyszny!
UsuńTypowo po japońsku staram się próbować tego, co mi dają, żeby nikomu nie zrobić przykrości, ale do tej pory nie mogłam się przemóc z krewetkami, chociaż podobno w okolicy są najlepsze amaebi. Ośmiornicę spróbowałam w takoyaki, ale nie podeszło. Chyba głównie przez świadomość, ze to ośmiornica XD Jeszcze daleka droga przede mną :P
wygląda po prostu przepysznie:)
OdpowiedzUsuńI było... Mam szczęście mieszkać w mieście sławnym w Japonii, jako "miasto ryb". Mam świeżutkie sashimi i jest ono po prostu powalające. W Polsce nie do dostania :)
UsuńPlay Casino Finder (New York) - Mapyro
OdpowiedzUsuńFree and open Casino Finder (New York) - Find 아산 출장안마 Casinos Near 대전광역 출장안마 You, Find 광양 출장샵 Casinos 부천 출장안마 Near You, Find 경산 출장마사지 Bonuses, Guides & Reviews.